Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Matematické hodnocení antioxidačních vlastností extraktů z rostlin
Kašpar, Blahoslav ; Babula,, Petr (oponent) ; Valla, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá antioxidační aktivitou antioxidantů a metodami pro její měření. Antioxidanty jsou látky, jejíž HTmolekulyTH omezují aktivitu HTkyslíkových radikálůTH. Tím omezují proces HToxidaceTH v organismu nebo směsích, kde se vyskytují. Významným zdrojem antioxidantů jsou rostliny. Antioxidační aktivita křídlatky japonské byla měřena metodou FRAP automatickým spektrometrem a dále matematicky vyhodnocena pomocí programu vytvořeného v MATLABU.
Molecular mechanisms of the assembly and function of BBSome
Prasai, Avishek ; Huranová, Martina (vedoucí práce) ; Varga, Vladimír (oponent) ; Bosáková, Michaela (oponent)
Bardetův Biedlův syndrom (BBS) je genetická porucha způsobená dysfunkcí BBSomu, což je oktamerický adaptorový proteinový komplex. BBSome transportuje signální receptory dovnitř a ven z cílií, což jsou senzorické buněčné organely vystavěné na V první části práce jsme se zaměřili na objasnění formování BBSomu v živých buňkách. Vytvořili jsme knihovnu lidských a myších buněčných linií, kterým chyběly jednotlivé podjednotky BBSomu a vnesli jsme do nich ostatní podjednotky označené YFP proteinem. K analýze jednotlivých kroků formování BBSomu jsme použili biochemické testy, imunofluorescenci a kvantitativní fluorescenční mikroskopii. Odhalili jsme, že sestavování BBSomu probíhá postupně v různých částech buňky. Ukázali jsme, že BBS4 iniciuje rních satelitech. Přemístění pre bázi a finální zkompletování BBSomu umožňuje BBS1. Odhalili jsme také, že v buňkách, kde chybí BBS12 chaperonin, se formuje malá část BBSomu a/nebo subkomplexů . To naznačuje, že BBS chaperoniny zajištují Ciliární ektocytóza odstraňuje přebytečné ciliární signální receptory prostřednictvím odštěpení apikální části ciliární membrány, což je regulované polymerizací aktinu. Faktory které spouštějí polymerizaci aktinu v místě ektocytózy, zůstávají neznámé. Ve druhé části práce jsme odhalili, že CDC42, člen rodiny RHO GTPáz, spouští polymerizaci...
Antioxidační parametry modelového výrobku z ovoce
KRATOCHVÍLOVÁ, Lenka
Obsah hlavních komponent (anthokyanů, kvercetinu, chlorogenové kyseliny, L-askorbové kyseliny, rutinu, celkových polyfenolů) byl zjišťován v sirupu z plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) pomocí spektrofotometrie, nebo vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dále byla zjišťována antioxidační aktivita tohoto sirupu pomocí tří metod: ABTS, FRAP, DPPH. Výsledky měření byly statisticky zpracovány a porovnávány pomocí korelační analýzy, konkrétně pomocí Pearsonova korelačního koeficientu. Bylo zjištěno, že připravený výrobek obsahuje 2160 mg/kg anthokyanů, 201 mg/kg rutinu, 26 mg/kg chlorogenové kyseliny a 679 mg/l celkových polyfenolů. Volný kvercetin nebyl nalezen. Obsah L-askorbové kyseliny v původních bezinkách byl poměrně nízký a z tohoto důvodu byl sirup pro studijní účely obohacen touto látkou v množství 0,5% (m/m), aby bylo možno studovat souvislosti jeho obsahu s ostatními látkami. Ze statistického zpracování je zřejmé, že koncentrace chlorogenové kyseliny koreluje s antioxidační aktivitou měřenou pomocí metody FRAP a koncentrace celkových polyfenolů s antioxidační aktivitou měřenou pomocí metody DPPH.
Studies on molecular interactions of the mu-opioid and TRPV1 receptors
Melkes, Barbora ; Novotný, Jiří (vedoucí práce) ; Blahoš, Jaroslav (oponent) ; Krůšek, Jan (oponent)
V této práci jsme zkoumali chování -opioidního receptoru (MOR) a iontového kanálu TRPV1 (transient receptor potential vanilloid 1) v plazmatické membráně buněk a jejich vzájemnou komunikaci. Oba tyto receptory se podílejí na vnímání bolesti a analgezii. Zjistili jsme, že laterální pohyblivost MOR byla silně ovlivněna různými usměrňujícími opioidními agonisty. DAMGO a endomorfin-2 vykazují opačný usměrňovací agonismus vůči MOR. Podle našich výsledků mají také opačné účinky na mobilitu MOR. Morfin vyvolal pouze malé změny v mobilitě MOR. Kromě toho, deplece cholesterolu a blokování G proteinové signalizace za pomoci pertusového toxinu (PTX) ovlivňovaly schopnost agonistů MOR měnit jeho mobilitu. Účinky DAMGO a endomorfinu-2 byly za těchto podmínek sníženy. Na druhé straně jsme pozorovali morfinem zvýšený pohyb MOR po depleci cholesterolu. Samotný PTX neovlivnil pohyb receptoru, ale zcela narušil účinek deplece cholesterolu na morfinem vyvolanou změnu mobility MOR. Dále jsme se zabývali mobilitou TRPV1. Agonista TRPV1 kapsaicin změnil laterální mobilitu TRPV1. Překvapivě, po přidání MOR antagonisty naloxonu se také zvýšil difúzní koeficient TRPV1, ale v menší míře než po kapsaicinu. Agonista MOR DAMGO a antagonista levallorfan neovlivnily mobilitu TRPV1. Zjistili jsme, že kapsaicin i naloxon byly...
Porovnání krmných dávek s různým obsahem antokyanů ve výživě králíků
Metnarová, Eva
V závěrečné práci byla nejprve charakterizována potřeba živin králíků a následně byly popsány antokyany jako biologicky aktivní látky obsažené v pšenici s netradičním zbarvením a jejich možné antioxidační účinky. Druhá část literárního přehledu je věnována biochemickým parametrům krve zvířat. V praktické části byla věnována pozornost zkoumání vlivu krmné směsi se zvýše-ným obsahem antokyanů. V pokusu byla použita odrůda pšenice PS Karkulka s purpurovým perikarpem a jako kontrolní pšenice byla použita odrůda Vanessa. Obě tyto pšenice byly zařazeny do krmné diety v 15% podílu. Do pokusu bylo zařazeno 18 samic z toho bylo 9 kusů v pokusné skupině a 9 kusů ve skupině kontrolní. Králíci byli krmeni tvarovanou kompletní krmnou směsí. V po-kusu byla sledována hmotnost zvířat, průměrné přírůstky hmotnosti, spotřeba a kon-verze krmiva. Po porážce byla sledována jatečná výtěžnost, biochemická analýza a antioxidační aktivita krve. Z výsledků je patrné, že rozdíly v průměrné živé hmotnosti byly statisticky nevý-znamné, pouze v 8. týdnu byly rozdíly v živé hmotnosti statisticky významně vyšší u kontrolní skupiny. Rozdíly v průměrných přírůstcích hmotnosti byly vyhodnoceny jako statisticky nevýznamné. Statisticky významně vyšší rozdíly v průměrné spotřebě krmiva byly zjištěny u kontrolní skupiny králíků. Hmotnost jatečně upraveného těla byla statisticky významně vyšší u kontrolní skupiny. V biochemických parametrech a antioxidační aktivitě krve nebyly vyhodnoceny statisticky významné rozdíly.
Technológie výroby ochutených pív
Mešťánek, Matej
V diplomové práci jsme se věnovali tématu technologii ochucených piv a sestávala ze dvou částí. V prvej- teoretické, jsme se věnovali jejich základnímu rozdělení, běžně využívaným surovinám, popisu jednotlivých technologických kroků a rozdílem mezi výrobou běžných a ochucených piv. Rovněž byly rozděleny na základě jejich původu a přiřazeny k typickým zeměpisným oblastem, ve kterých jsou produkovány. Ve druhé, experimentální části, bylo vytvořeno devět mikro vzorků, při kterých za pomoci přístroji FermentoFlash, destilace a spektrofotometru přišlo ke stanovení jejich základních parametrů jako extrakt původní mladiny, hmotnostní a objemový alkohol či barva. Dále byl ve vzorcích stanoven celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacita za využití metod DPPH a FRAP. U piv bylo také provedeno senzorické hodnocení s cílem zjištění senzorických rozdílů v závislosti na fázi přidání ovoce. Výsledky jsme podrobili statistickému zkoumání a porovnali s hodnotami publikovanými jinými autory.
Vývoj antioxidační kapacity v průběhu mléčného kvašení zeleniny
Pavloušková, Eva
Tato diplomová práce na téma "Vývoj antioxidační kapacity v průběhu mléčného kvašení zeleniny" byla zpracována v letech 2014 - 2016 na Zahradnické fakultě v Lednici. Cílem práce bylo zhodnotit vývoj antioxidační kapacity v průběhu mléčného kvašení vybraného zeleninového druhu. Teoretická část se zabývá charakteristikou zeleniny, zdraví prospěšných látek, antioxidantů a mléčného kvašení. V praktické části byly založeny vzorky zelného materiálu a v průběhu mléčného kvašení byly sledovány změny základních parametrů a vývoj antioxidační kapacity. Vyšší hodnoty antioxidační kapacity byly zaznamenány u zelí kvašeného oproti zelí nekvašenému a také hodnoty u zástupců červených odrůd zelí byly vyšší, než u zelí bílého. Na základě výsledků měření bylo vyhodnoceno, že mléčné kvašení zeleninového materiálu, zvláště pak zelí, je jednou z nejslibnějších metod, jak uchovat a zvýšit jeho antioxidační kapacitu.
Vliv oxidu siřičitého na vybrané kvalitatívní parametry vína
Varmuža, Radek
Diplomová práce na téma Vliv oxidu siřičitého na kvalitativní parametry vína byla vypracována v letech 2014/2016 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. V diplomové práci byl sledován vliv oxidu siřičitého na celkové polyfenoly, které byly měřeny metodou Folin-Ciocalteu a antioxidační kapacitu, která byla měřena metodami FRAP a DPPH. Pro vybraný experiment byly vybrány 2 vína. Bílé víno odrůdy Rulandské bílé červené víno odrůdy Svatovavřinecké. Dávky oxidu siřičitého byly aplikovány v množství 0 mg/l, 25 mg/l, 50 mg/l, 75 mg/l, 100 mg/l. Tyto dávky jsou při výrobě vína běžně používány. Bylo zjištěno, že oxid siřičitý přidaný do vína ovlivňuje naměřené hodnoty polyfenolů i antioxidační kapacity měřené metodou FRAP i DPPH. Bylo také zjištěno, že metoda FRAP je více ovlivňována oxidem siřičitým, než metoda DPPH.
Použití polyvinylpolypyrrolidonu a možnosti jeho regenerace v nápojovém průmyslu
Šajtarová, Pavla
Diplomová práce na téma Použití polyvinylpolypyrrolidonu a možnosti jeho regenerace v nápojovém průmyslu byla vypracována v letech 2015/2016 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Hlavními tématy literární části jsou polyfenolické sloučeniny ve víně, antioxidační kapacita a vady vín souvisejícími s polyfenoly. Poslední zmiňovaná kapitola nabízí i způsoby odstraňování vad, kde je největší pozornost věnována přípravku PVPP. Experimentální část je zaměřena na zregenerování jednou použitého přípravku PVPP čtyřmi způsoby a zjištění jeho efektivnosti, pomocí vhodných analýz, po opětovaném použití do vína. Výsledná data jsou statisticky zpracována a znázorněna v grafech.
Vliv přídavku technického konopí Cannabis sativa na antioxidační aktivitu u laboratorních potkanů
Urbánková, Lenka
Diplomová práce se zabývá vlivem přídavku technického konopí na organismus. V krmném pokusu byl sledován vliv zkrmování technického konopí na přírůstky a antioxidační aktivitu u laboratorních potkanů kmene Wistar albino. Pokus byl prováděn se 20 samci potkana a ti byli dále rozděleni do 4 skupin, z nichž dvě byly krmeny konopnou směsí a dvě směsí kontrolní. Během pokusu byli potkani 1x týdně váženi a přírůstky zaznamenávány, stejně tak byla zjišťována i spotřeba krmiva. Ke stanovení obsahu polyfenolových látek byla použita spektrofotometrická metoda s Folin-Ciocalteu reagentem. Antioxidační aktivita byla zjišťována u jednotlivých vzorků krmiv a z jaterní tkáně pokusných potkanů. Stanovení proběhlo metodami FRAP a TEAC. Výsledky měření antioxidační aktivity jaterní tkáně se ukázaly neprůkazné u obou metod. Prokazatelné rozdíly antioxidační aktivity byly zjištěny pouze u vzorků krmných směsí. Ke zpracování výsledků byla použita ANOVA statistická metoda s využitím Scheffeho testu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.